CZ EN

Ministr financí Zbyněk Stanjura byl hostem pořadu Dvacet minut Radiožurnálu

Datum vydání: 29.06.2023 17:06 Zdroj: ČRo Radiožurnál

Vladimír KROC, moderátor
Jsou vládní úsporná opatření dostatečně promyšlená? Dozná včera vládou schválený balíček ve sněmovně významnějších změn? Jak naloží stát s plánovanou půjčkou od Evropské unie ve výši zhruba 130 miliard korun? Hostem Dvaceti minut Radiožurnálu, které vysílá také Český rozhlas Plus, je dnes ministr financí a první místopředseda Občanské demokratické strany Zbyněk Stanjura. Zdravím vás do našeho sněmovního studia, dobrý den.

Zbyněk STANJURA, ministr financí /ODS/
Dobrý den.

Vladimír KROC, moderátor
Novinky.cz upozornily, že jste na místo na tiskové konferenci po jednání vlády byl na shakespearovských slavnostech. Nemyslíte, že při prezentování tolik diskutovaných úsporných opatření kvůli konsolidaci veřejných financí by správce státní kasy chybět neměl?

Zbyněk STANJURA, ministr financí /ODS/
Tak tiskovou konferenci organizuje vždycky pan premiér, u pana premiéra jsem se omluvil, já v tom žádný problém nevidím. My jsme ten ozdravý balíček představili 11. května na opravdu dlouhé tiskové konferenci se všemi detaily a vláda včera žádné, vláda včera žádné změny nepřijala. Navíc já jsem samozřejmě na podstatné části vlády byl přítomen, byl jsem u všech bodů, které jsem připravil jako ministr, ministr financí a nezlobte se na mě, já myslím, že takové otázky do toho veřejného prostoru fakt nepatří.

Vladimír KROC, moderátor
Tak to je jenom otázka asi názoru, ale děkuju za odpověď, vy jste to vysvětlil. Ten schválený balíček obsahuje opatření, která vyžadují legislativní změny, jeho součástí tedy nejsou omezování dotací a redukce státních výdajů, které mají pokrýt tedy zhruba polovinu z plánované konsolidace v objemu více než 150 miliard.

Zbyněk STANJURA, ministr financí /ODS/
Dvě třetiny příští rok, dvě třetiny v roce 24. Asi 55 % za ty dva roky. Ano.

Vladimír KROC, moderátor
Tak. Já jsem se chtěl zeptat na to proč? Jestli by nebylo praktičtější projednat všechna opatření najednou?

Zbyněk STANJURA, ministr financí /ODS/
Teď nevím, které myslíte, to jsou exekutivní opatření, toto snížení výdajů pro stát nebo na státní službu se projeví samozřejmě v návrhu rozpočtu na rok 2024 a střednědobých rozpočtových výhledů na roky 2025 a 2026, které vláda podle zákona musí poslat do sněmovny nejpozději 30. září letošního roku. A tam všechna ta opatření, které nevyžadují změnu zákona, budou obsažena.

Vladimír KROC, moderátor
Podle STAN mohou při jednání ve sněmovně ještě nastat technické úpravy v tom balíčku. Proč až tam? Proč nepředložíte sněmovně definitivní verzi, na které se shodla celá koalice?

Zbyněk STANJURA, ministr financí /ODS/
My jsme předložili verzi, na které se shodla celá koalice, ten návrh zákona, který dnes nebo zítra doputuje do Poslanecké sněmovny, odpovídá té politické dohodě všech pěti vládních stran, ale říkáme zcela otevřeně, že u mnoha zákonů se přijímají pozměňovací návrhy, není to nic výjimečného, pokud je to tak rozsáhlý zákon, tak se nedá vyloučit, že k nějaké dodatečné úpravě dojde, pokud se na tom opět shodne všech pět vládních stran. Pokud se na nějaké úpravě neshodneme, tak bude platit to, co jsme oznámili toho 11. května a co je v tom navrženém zákonu, který včera schválila vláda.

Vladimír KROC, moderátor
Včera byl ve Dvaceti minutách Radiožurnálu optimistický předseda Svazu měst a obcí František Lukl. Prý jste se předběžně dohodli, že byste mohli vyhovět jejich požadavku, aby daň z nemovitosti zůstala ze sta procent obcím. Je to pravděpodobné?

Zbyněk STANJURA, ministr financí /ODS/
My jsme se předběžně nedohodli, já ani takovou kompetenci nemám, abych uzavíral dohodu za celou vládu.

Vladimír KROC, moderátor
Dobře, možná to prezentoval jako příslib.

Zbyněk STANJURA, ministr financí /ODS/
/nesrozumitelné/ ten návrh představili, prezentovali ten návrh, já jsem slíbil, že to přinesu na jednání všech vládních stran. Je třeba říct, že pokud bychom se k takovému návrhu odhodlali a přijali ho, tak to nijak nesnižuje tu celkovou konsolidaci, protože o ty potenciálně peníze, které by obcím přišly navíc, tak ty samé peníze by stát dostal snížením podílu na sdílených daních, například DPH, daní z příjmů právnických nebo daní z příjmů fyzických osob.

Vladimír KROC, moderátor
Tady mluvíme zhruba asi o 10 miliardách korun, je to tak?

Zbyněk STANJURA, ministr financí /ODS/
Deseti miliardách, přibližně, to znamená, bylo by to rozpočtově neutrální takové opatření a my o tom budeme během července a srpna v rámci vládní koalice debatovat.

Vladimír KROC, moderátor
A vy sám to vidíte jako reálný postup? Protože když jsem se ptal Františka Lukla, tak on, jak říkám, byl velmi optimistický, říkal, že to cítí jako v podstatě danou věc.

Zbyněk STANJURA, ministr financí /ODS/
Já bych to rozdělil tu odpověď. Z hlediska ministra financí a státního rozpočtu, tak je to rozpočtově neutrální, jak jsem říkal před chvílí, tak tam já problém nevidím. A teď povedem ta politická jednání, všech pět vládních stran a ten svůj názor budu nejdřív prezentovat uvnitř ODS, abychom si udělali jako pozici za ODS a pak určitě v debatě s našimi vládními kolegy.

Vladimír KROC, moderátor
A vidíte tam u dalších vládních kolegů to, že by byli ochotni o tom jednat nebo respektive, že jsou nakloněni se dohodnout?

Zbyněk STANJURA, ministr financí /ODS/
My jsme se rozhodli, že jednat budeme o všech nápadech nebo všech podnětech, které ještě přijdou. V tom není žádný problém, ale ta jednání nás teprve čekají, tak nechci dopředu odhadovat a říkat, jestli jedna nebo druhá či třetí anebo čtvrtá vládní strana má k tomu blíž nebo dál.

Vladimír KROC, moderátor
Vláda schválila soubor konsolidačních opatření včetně připojené novely zákona o hazardních hrách. Proč? Ptám se proto, že lidovci už dali najevo, že ve sněmovně budou navrhovat úpravy.

Zbyněk STANJURA, ministr financí /ODS/
Ne, tak to jsou dvě různé věci, ten zákon o regulaci hazardu nebo o hazardních hrách prošel standardním připojným řízením a musí být účinný, stejně jako zákon o dani z hazardu. Ten zákon o dani z hazardu, byl od začátku součástí toho ozdravného balíčku. Tak abychom měli jistotu, že to začne platit v jeden den, tak je to v jednom návrhu zákona. Včera jsme tu debatu o tomto problému vedli, z mého pohledu nebyl problém tady ani to rozdělit a projednávat zvlášť, protože ten návrh prošel řádným připomínkovým řízením, jenom jsme zvážili to riziko, že by to nebylo ve stejný čas účinné, je příliš velké. My tam zvyšujeme sazby, nově definujeme některé hazardní hry, rozdělujme to, co je v onlinu nebo na internetu a co je v těch fyzických provozovnách, tak chceme mít jistotu, že ty nové zvýšené sazby budou platit, protože budou i definovány ty typy hazardu v té novele o regulaci hazardních her.

Vladimír KROC, moderátor
Svaz měst a obcí požaduje, aby mu zůstalo 65 % ze zdanění hazardu v kamenných hernách, ale chtěli by se se státem tedy podílet na příjmech z online her. Připadá toto v úvahu?

Zbyněk STANJURA, ministr financí /ODS/
Ne, podle mě ne, podle mě není žádný důvod, aby z online her, s kterými, s kterými nemají ty obce a města nic společného, nemají ani žádné náklady, nějaké negativní jevy s tím spojené, tak já si myslím, že je rozumné, aby veškeré příjmy z online, z internetu šly do státního rozpočtu. My taky reagujeme na technologický pokrok, že když se ten původní návrh zákona přijímal, tak ten poměr mezi tím, kolik se prosází na internetu a v těch samotných provozovnách, byl úplně jiný a ten technologický pokrok směřuje k tomu, že se mnohem víc sází na internetu, tam si myslím, že ty daňové příjmy spravedlivě patří státu.

Vladimír KROC, moderátor
Senátorka Hana Kordová Marvanová novelu zákona o hazardních hrách v této podobě označuje jako ústupek hazardní lobby. Tvrdí, že ten původní návrh ministerstva financí někdy z února byl prý značně odlišný.

Zbyněk STANJURA, ministr financí /ODS/
Ne, tak já myslím, že paní senátorka mluví o dani z hazardních her a nemluví o zákonu o hazardních hrách. Ono se to někdy směšuje. My jsme navrhovali, aby i z těch provozoven šel mnohem větší výnos do státního rozpočtu. To si myslím, že je nepřekvapivá informace z pohledu ministerstva financí, že pokud je nějaká daň sdílená, tak že chce větší podíl do státního rozpočtu, do těch městských a obecných. A na tom jsme se nakonec nedohodli a je pravda a mohu to klidně říct, že hnutí STAN trvalo na zachování stávající situace. To znamená zachování stávajícího modelu, proto ten se nakonec objevil v tom návrhu zákona, který bude, který bude předmětem jednání v Poslanecké sněmovně a Senátu.

Vladimír KROC, moderátor
Současný způsob, to přerozdělení výnosů daní z hracích přístrojů je prý zcela nelogický a má korupční charakter. To tvrdí jiná senátorka, Adéla Šípová.

Zbyněk STANJURA, ministr financí /ODS/
My jsme ten stav zdědili a nijak ho neměníme, pokud budeme debatovat o možné změně, já jsem na takovou debatu připravenej, pro mě to nic zásadního. Já bych byl nejradši, kdyby co největší výnos z hazardních her skončil ve státním rozpočtu. A jak se to rozdělí mezi obce z hlediska státního rozpočtu není nějaký zásadní problém, pokud se dohodneme na jiném rozdělení té části, která patří městům a obcím, tak já v tom osobně žádný problém nevidím.

Vladimír KROC, moderátor
Dvacet minut Radiožurnálu dnes s ministrem financí Zbyňkem Stanjurou. Premiér, váš spolustraník Petr Fiala na včerejší tiskovce mimo jiné řekl, cituji, kdybychom nepřijali ozdravný balíček, situace by se brzy vymkla z ruky a zadlužily by se naše děti. To nikdo nemůže dopustit. Jak to jde dohromady s tím, že se chystáte vzít si úvěr z Evropské unie ve výši 167 miliard korun? Chápu, že je to za výhodnějších podmínek, ale pořád je to půjčka.

Zbyněk STANJURA, ministr financí /ODS/
Je to 137 miliard.

Vladimír KROC, moderátor
Pardon, 137.

Zbyněk STANJURA, ministr financí /ODS/
I tak je to obrovská částka. Já souhlasím, jenom jsem to chtěl, to číslo mírně upravit.

Vladimír KROC, moderátor
Omlouvám se za tu chybu.

Zbyněk STANJURA, ministr financí /ODS/
Ne, nic se nestalo, já jsem si toho vědomý, ale je to rozhodnutí vlády a jako loajální člen vlády ho budu hájit. Většina, větší polovina těchto peněz bude na finanční nástroje. My si obecně musíme zvyknout tím, jak Česká republika bohatne, že nakonec nebudeme příjemcem evropských dotací. V tomto případě chceme vlastně zahájit systém půjček, ať už na zateplování, novou zelenou úsporám nebo, co se týče i školní infrastruktury nebo dostupného bydlení. Navíc my tento návrh v těchto dnech odešleme do Bruselu. Uvidíme, kolik z těch připravovaných projektů, oblastí, do kterých mají směřovat peníze z půjčky, uhájíme. A pak bude na každém z ministrů a ministerstev, aby našly efektivní programy, které pomůžou české ekonomice, zaměstnanosti a podobně.

Vladimír KROC, moderátor
Naprosto tomu rozumím, ale nerozumím té věci, jak to jde dohromady s tím, že nechceme zadlužovat svoje děti.

Zbyněk STANJURA, ministr financí /ODS/
Tak ten ozdravný balíček snižuje výdaje státního rozpočtu, ne výdaje, deficit státního rozpočtu v příštím roce takřka o 100 miliard a v tom roce 2025 takřka o 150 miliard korun. Takže k tomu všechno, co, k tomu všemu, co děláme, ta úsporná opatření, bychom ještě museli připočítat, kdybychom to neudělali, tuto obrovskou, obrovskou sumu. Takže my se bavíme o té půjčce za tři roky, to znamená, ono to nebude lineární, nebude to přesně na tři díly, ale v těchto letech se pohybujeme ve schodku 300 miliard ročně, my ty schodky potřebujeme snižovat.

Vladimír KROC, moderátor
Může efektivnímu využití těchto prostředků napomoci vznik vládního výboru pro strategické investice, které to jsou?

Zbyněk STANJURA, ministr financí /ODS/
To bude předmětem činnosti toho vládního výboru. Myslím si, že ne, že to je věc, kde bychom měli definovat nějaké střednědobé a dlouhodobé priority státu v oblasti energetické infrastruktury, školní infrastruktury, dalších klíčových projektů, zda potřebujeme, či nepotřebujeme, já myslím, že potřebujeme vznik takových továren, jako jsou Gigafactory a podobně. Myslím si, že to je dlouhodobá věc a že to je vize, kterou potřebujeme pro příštích 10, 15 let. Já předpokládám, že až ty debaty se budou blížit konci, takže to budeme debatovat i se stávající opozicí, protože to určitě není věc ani na jedno, ani na dvě volební období. A až se na nich shodneme, až se shodneme na tom, které ty klíčové investice stát potřebuje, tak pak v tom okamžiku musíme začít hledat vhodné finanční nástroje, nějaké kombinaci státních peněz, soukromého sektoru. Myslím, že například v oblasti dopravní infrastruktury mnohem více než doposud máme využívat PPP projekty a podobně.

Vladimír KROC, moderátor
Kam by tedy? Vy jste řekl, že z poloviny by to mělo do, v podstatě když to hodně zjednoduším, místo dotací, ale kam jinam půjdou ty peníze z té půjčky?

Zbyněk STANJURA, ministr financí /ODS/
Tak převážná většina budou ty finanční nástroje v těch oblastech, o kterých jsem mluvil, to je zateplováni, obecně energetická transformace domácností, ale i firem. Oblast dostupného bydlení, školní infrastruktury, ať si pod tím představíme výstavbu škol všech stupňů, která je potřeba. Na tohle všechno jsou finanční nástroje a pak tam jsou navrženy některé z dotačních, dotačních titulů. Říkám uvidíme, až ta jednání skončí, co všechno v tom návrhu zůstane, zatím to je návrh České republiky a teď to budem vyjednávat v příštích dnech a v příštích týdnech a měsících.

Vladimír KROC, moderátor
Na straně výdajové chcete ušetřit mimo jiné tím, že by se žadatelé měli větší mírou podílet na spolufinancování projektů z evropských fondů, ale budou na to mít vlastní prostředky?

Zbyněk STANJURA, ministr financí /ODS/
No, já na to odpovím protiotázkou. Myslím, že pokud nějaký projekt chci, tak je dobré, aby tam byla výrazná spoluúčast toho subjektu, který o to žádá, protože ve velké většině případů se nebavíme pouze o investičních penězích, ale potom taková nová stavba produkuje i provozní náklady. Já myslím, že každý, kdo si pro tu dotaci chce přijít, tak by se měl výrazným způsobem podílet jak na té investiční části, ale pak ve 100 procentech na té provozní, na těch provozních výdajích, které přijdou po dokončení této investice. Takže já myslím, že je to správná cesta, je to příprava na to, co jsem říkal před chvílí, že za pár let můžeme být čistými plátci v Evropské unii, nebudeme dostávat žádné dotace a pak bude dobré v oblastech, které stát bude považovat za prioritní, mít nějaký systém půjček a finančních nástrojů.

Vladimír KROC, moderátor
Protikorupční expert David Ondráčka napsal, cituji, Stanjurovi tupé škrty připraví Česko o peníze z Evropy a budoucí prosperitu. On tvrdí, že pokud se zvýší kofinance u strukturálních fondů Evropské unie, aby tím stát ušetřil, tak opak prý je pravdou. Neziskovky volné peníze na kofinancování nemají, nebudou tedy podávat projekty a celé programy evropských fondů nevyčerpají svou alokaci. Vy to vidíte jinak?

Zbyněk STANJURA, ministr financí /ODS/
Za prvé to nejsou mé škrty, ale rozhodnutí vlády, za druhé nejsou tupé a za třetí plně respektujeme evropská pravidla, kdy se ta míra spolufinancování řídí podle toho, zda se jedná o strukturálně postižený region, nebo ne. My jsme v těch regionech, které nejsou strukturálně postižené, v těch se nezmění vůbec nic, tam ta spoluúčast zůstane stejná. V těch ostatních jsme měli vyšší spoluúčast, než je minimální hodnota podle evropských pravidel. A já v tomto případě nevidím žádný důvod, nejenom já, ale vláda jako celek. Musíme si říct, k čemu mají sloužit dotace, zejména k tomu, abychom vyrovnávali buď regionální nebo jiné rozdíly, takže si myslím, že ten systém, že v těch strukturálně postižených oblastech budou /nesrozumitelné/ nižší účast, nižší spoluúčast je správný. Protože když to budem, když ty dotace rozprostřem úplně stejně, tak ten rozdíl mezi strukturálně postiženým, středně bohatým a bohatým regionem zůstane stejný a nic se v tom nezmění.

Vladimír KROC, moderátor
Ministr financí Zbyněk Stanjura z ODS je dnes hostem Radiožurnálu a Českého rozhlasu Plus. Energetická společnost ČEZ na návrh státu vyplatí svým akcionářům vůbec rekordní dividendu, stát tak dostane 54 miliard korun, je to asi o 10 miliard víc oproti očekávání. Představenstvo ČEZ uvedlo, že firma bude schopná pokrýt vyplacení zvýšené dividendy bez nutnosti přijetí mimořádných opatření. Do budoucna to ale podle vedení může snížit likviditu a kreditní rating společnosti. To vás neznepokojuje?

Zbyněk STANJURA, ministr financí /ODS/
Ne. To mě neznepokojuje. Společnost ČEZ měla loni rekordní zisk. My ty peníze použijeme na náklady, které máme s tím, že zmírňujeme dopady vysokých cen energií. Mimochodem ty vysoké ceny energií vygenerovaly ten vysoký zisk, takže mi to připadá správné. My jsme navrhli a valná hromada schválila rozdělení 100 procent čistého zisku za loňský rok a ten zisk byl rekordní právě díky vnějším okolnostem. To si myslím, že si máme přiznat. A my ty peníze použijeme ať už na kompenzace zastropovaných cen energie pro domácnosti, ale všechny typy podniků, taky na to, že platíme za obnovitelné zdroje, které ještě celé roky platily domácnosti a firmy a taky jsme zlepšily pravidla pro vyplácení příspěvku na bydlení, protože i ty zastropované ceny mnohým domácnostem nestačí a pak mají nárok na příspěvek na bydlení, aby zvládly tu těžkou situaci s vysokými cenami energií. Tak na tohle všechno budou použity tyto peníze. Já to považuju za správné.

Vladimír KROC, moderátor
Do Poslanecké sněmovny míří, promiňte, návrh zákona o přeměnách obchodních společností a družstev, novelu zákona neformálně známou jako lex ČEZ 2 by poslanci měli projednávat už tento týden. Souhlasíte s tím, že jak píše Seznam Zprávy, vláda tím podniká zásadní krok k zestátnění ČEZu?

Zbyněk STANJURA, ministr financí /ODS/
Ne, já s tím nesouhlasím, já myslím, že tento týden to nezahájíme to projednávání, že jsme čtvrtek, teď končí interpelační odpoledne, pak budeme pokračovat v jednání s jiným návrhem zákona a v pátek bývají třetí čtení zákonů, takže já považuji za nepravděpodobné, že bychom tento týden zahájili to jednání. Ten návrh zákona není ani přesný. Já vím, že o tom takhle někteří píšou a nemá to žádnou souvislost.

Vladimír KROC, moderátor
No, ono je to tak, že se říká, že to je obecný zákon, ale proč tedy má ten název lex ČEZ 2?

Zbyněk STANJURA, ministr financí /ODS/
No, to já nevím, my tomu tak neříkáme, to se musíte zeptat těch, kteří tomu takhle říkají.

Vladimír KROC, moderátor
Já vím, že je to novinářský přílepek, ale fakticky to umožňuje to, že vlastně může dojít k transformaci ČEZu za okolností, které třeba se nelíbí samozřejmě těm minoritním akcionářům.

Zbyněk STANJURA, ministr financí /ODS/
Já myslím, že je to úplně jisté, pokud by stát něco takového udělal a podtrhuju v té větě slovo pokud, tak určitě nebudou zkráceni na svých právech minoritní akcionáři, to já můžu absolutně, absolutně vyloučit.

Vladimír KROC, moderátor
Pochybnosti.

Zbyněk STANJURA, ministr financí /ODS/
Ale žádné takové, já jsem mluvil, žádné takové rozhodnutí nepadlo.

Vladimír KROC, moderátor
Rozumím, já jenom se chci doptat, protože třeba zpravodaj pro tento zákon ve sněmovně, váš poslanec ODS, člen ústavněprávního výboru Karel Haas taky vyjadřuje určité pochybnosti, podle něj ten předložený návrh zákona o přeměnách obchodních společností je neústavní. Není to pro vás varující?

Zbyněk STANJURA, ministr financí /ODS/
Ne. Já jsem četl titulek na irozhlas, myslím, že u vás ve vysílání to říct můžu, že to není propagace jiného média. A pan poslanec Haas říkal, že to vůbec neodpovídá obsahu toho rozhovoru, který poskytl a že takový názor nemá, ale je to, je to otázka na něj a nebudu odpovídat za něj. Já si myslím, že to je v souladu s ústavním pořádkem, ale pokud je přijmut nějaký zákon sněmovnou, Senátem, podepsán panem prezidentem a někdo se domnívá, že je protiústavní, tak máme standardní obranné prostředky a každý to může využít podle toho, co mu ústava a naše zákony umožňují. Takže mně přijde hodně odvážné, když mnozí zejména poslanci nebo zákonodárci už dopředu říkají, že nějaký návrh zákona je protiústavní, nebo není. /nesrozumitelné/ Ústavní soud.

Vladimír KROC, moderátor
Ale když se tak, pane ministře, vyjádří třeba legislativní rada vlády. Právníci konstatují možné porušení základních práv a svobod a nesoulad s ústavním pořádkem České republiky.

Zbyněk STANJURA, ministr financí /ODS/
Tak já mám k dispozici informaci, dá se ověřit, že podle evropského práva na ty přeměny musí být minimálně 2/3 akcionářů, to znamená, ten návrh tady doputoval do Poslanecké sněmovny. A říkám, my jsme na začátku legislativního procesu. Plně odpovídá evropským normám a i v tomto ohledu je to harmonizované. Je pravda, že v některých členských státech je to přísnější, je to nad rámec těch povinností, které jsou společné v rámci Evropské unie. To není ani první, ani poslední případ.

Vladimír KROC, moderátor
No, jestli můžu tedy zkusit ještě jednou ocitovat poslance Karla Haase z mých zdrojů, tak on tvrdí, že země jako Německo, Rakousko, Dánsko, Belgie nebo Itálie při rozdělení společnosti s nerovnoměrným výměnným poměrem akcií.

Zbyněk STANJURA, ministr financí /ODS/
Ano a to je to, co říkám.

Vladimír KROC, moderátor
/nesrozumitelné/ se souhlasem alespoň 90 % akcionářů. A v některých případech i sta.

Zbyněk STANJURA, ministr financí /ODS/
Ano, ale to je přesně, to přesně ale odpovídá tomu, co jsem říkal před chvílí, máme 27 členských států. Někde jsou, někde mají implementaci ty 2/3, což je 66 %. A já jsem před chvílí říkal, že v některých členských státech ty podmínky jsou přísnější a jsou nad rámec té povinnosti, které jsou domluveny v rámci společných pravidel, v rámci EU, to plně v souladu, to je správná informace, která ale neříká nic o tom, jestli je to v souladu nebo není v souladu s evropským právem. Ano, i my můžeme být a jsme v mnoha případech přísnější v okamžiku, kdy implementujeme některé evropské předpisy.

Vladimír KROC, moderátor
Minoritní akcionář ČEZ Michal Šnobr tvrdí, že cílem je manipulace hodnoty soukromého majetku na veřejných trzích, zneužití zákonodárné moci v kombinaci s pozicí sedmdesátiprocentní akcionáře v ČEZ. Podle něj je prý nepochopitelné, že centrální banka dávno nekoná a akcie ČEZ se dál obchodují na pražské burze. Co vy na to?

Zbyněk STANJURA, ministr financí /ODS/
To není věc vlády, jak se obchodují akcie. A já s tím názorem nesouhlasím, ale regulátor je úplně někdo jiný, a pokud se někdo domnívá, že regulátor nekoná, tak může dát podnět. Já v tom nic špatného nevidím, nic takového neděláme, co tvrdí tento minoritní akcionář. Jsem si jistý, že nic takového neděláme, ale pokud má pochybnosti o funkci regulátora, tak ať se oobrátí na regulátora.

Vladimír KROC, moderátor
Jsme v poslední minutě našeho rozhovoru. Jak se bude podle vašeho odhadu dál vyvíjet schodek státního rozpočtu? Podaří se udržet pod hranicí 300 miliard korun?

Zbyněk STANJURA, ministr financí /ODS/
Já jsem slíbil 18. července na rozpočtovém výboru přinesu nějaký kvalifikovaný odhad příjmů a výdajů v druhém pololetí. Ono se to dřív udělat nedá. Příští týden v úterý zveřejníme plnění za prvních šest měsíců. Výdaje jsou nerovnoměrné, některé, stejně tak příjmy, u těch výdajů většinou v prvním pololetí máte vyšší výdaje, než je 50 %, u mnoha příjmů je to naopak. Takže my to dopočítáme. Já si myslím, že je slušná šance, že ten navržený deficit bude dodržen.

Vladimír KROC, moderátor
To bylo Dvacet minut Radiožurnálu, které vysílal také Český rozhlas Plus. Dnes s ministrem financí a prvním místopředsedou ODS Zbyňkem Stanjurou, děkuju za rozhovor, na shledanou.

Zbyněk STANJURA, ministr financí /ODS/
Děkuji za pozvání, na shledanou.

Zobrazit formulář

Kontaktní formulář

Toto pole nevyplňujte!!!

Tato stránka je chráněna systémem reCAPTCHA a platí tyto zásady ochrany osobních údajů a smluvní podmínky společnosti Google.